ris på japanska.


SUSHI
. MAKI.
bra kalasmat. kalas!


...bilderna är mobilens underverk...
mata 6 pers
8 dl rundkorningt ris, sushiris.
9 dl vatten
Skölj riset noggrant, slå av sköljvattnet.
Mät upp 9 dl vatten i riskastrull och slå riset stå i vatten i 30 min.
Koka upp riset på högsta värme och lägg på ett lock. Sätt samtidigt på en tom spisplatta på lägsta värme. När riset just kokat upp för man över kastrullen till den svalare plattan.
Låt koka i 15 min.
Dra bort riset från plattan och låt stå och dra i ytterligare 15 min.

1 dl risvinäger
1 dl socker
2 tsk salt
Blanda de 3 ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Se till att sockret löser sig ordentligt. Låt svalna.

Blanda riset med vinägerblandning när riset är klart och vinägern svalnat.
Bambumatta. På detta ska man rulla maki.
Noriark. Pressat och torkat sjögräs.
Gari. inlagd ingefära.
Wasabi. japansk pepparrot.
Mirin. japanskt risvin.
Su. vinägern som används till sushiriset.

Blöt ett noriark lätt med vatten och placera på bambumattan. FUKTA DINA FINGRAR MED VATTEN - ANNARS FUNKAR INGET MED RIS. Ovanpå norin lägger man ut ett jämt lager ris, ca 1 cm tjockt. Pressa ut på noriarket så att det täcker och blir ca 0,5 cm.
Mitt på riset styrker man ett streck med wasabi. Placera tillbehör mitt på riset;
LAX
GURKSTAVAR
ADVOKADOSTRIMLOR
KRABBKÖTT
TONFISK
eller annat.
Rulla ihop noribladet. Använd bambumattan för att snurra skjuta på och rulla ihop hela rullen, tryck lätt längs med då och då. Slutligen stryk den tomma överkanten av noribladet med vatten, funkar som limning.
Låt rullen ligga tills dags att servera. Skär då centimetertjocka skivor.

Smaka med japansk soja, wasabi och inlagd ingefära.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback