sesampanerad kycklingfilé.
detta äter jag & vanessa en måndag.
GRÖNA SAKER
Röda salladsblad
Bladspenat
Coctailtomater
Pumpafrön
Fetaost
Gurka
Rödlök
WOK
Morot
Sockerärtor
Grön Sparris
Vitlök
KYCKLINGMARINAD
Sesamolja
Fiskolja
Olivolja
Koriander
Sweet chili sås
Ägg
Vitpeppar
ris på japanska.
SUSHI. MAKI.
bra kalasmat. kalas!
...bilderna är mobilens underverk...
mata 6 pers
8 dl rundkorningt ris, sushiris.
9 dl vatten
Skölj riset noggrant, slå av sköljvattnet.
Mät upp 9 dl vatten i riskastrull och slå riset stå i vatten i 30 min.
Koka upp riset på högsta värme och lägg på ett lock. Sätt samtidigt på en tom spisplatta på lägsta värme. När riset just kokat upp för man över kastrullen till den svalare plattan.
Låt koka i 15 min.
Dra bort riset från plattan och låt stå och dra i ytterligare 15 min.
1 dl risvinäger
1 dl socker
2 tsk salt
Blanda de 3 ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Se till att sockret löser sig ordentligt. Låt svalna.
Blanda riset med vinägerblandning när riset är klart och vinägern svalnat.
Bambumatta. På detta ska man rulla maki.
Noriark. Pressat och torkat sjögräs.
Gari. inlagd ingefära.
Wasabi. japansk pepparrot.
Mirin. japanskt risvin.
Su. vinägern som används till sushiriset.
Blöt ett noriark lätt med vatten och placera på bambumattan. FUKTA DINA FINGRAR MED VATTEN - ANNARS FUNKAR INGET MED RIS. Ovanpå norin lägger man ut ett jämt lager ris, ca 1 cm tjockt. Pressa ut på noriarket så att det täcker och blir ca 0,5 cm.
Mitt på riset styrker man ett streck med wasabi. Placera tillbehör mitt på riset;
LAX
GURKSTAVAR
ADVOKADOSTRIMLOR
KRABBKÖTT
TONFISK
eller annat.
Rulla ihop noribladet. Använd bambumattan för att snurra skjuta på och rulla ihop hela rullen, tryck lätt längs med då och då. Slutligen stryk den tomma överkanten av noribladet med vatten, funkar som limning.
Låt rullen ligga tills dags att servera. Skär då centimetertjocka skivor.
Smaka med japansk soja, wasabi och inlagd ingefära.
citronmarinerade räkor.
Skala en påse tinade räkor och marinera dem;
2 msk pressad citron
1 msk sesamolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
låt ligga i 3 timmar.
KIKÄRTSSALSA

Blanda valfria sköljda bönor, kikärtor och majs.
Blanda med 1 msk rivet citronskal och
2 msk hackad koriander.
Dagens middagstips. Dekorera med lite sesamfrön.
mesta ärtsoppan...kan inte sluta äta.
ÄRTSOPPA; inte så rinnig
4 pers
2 burkar (800g) ärtor
2 gula lökar
Olja till stekning
Chili
Ingefära
1 liter hönsbuljong
salt & peppar
Hacka löken och fräs i olja i kastrull. Häll i ärtor med spad. Tillsätt hönsbuljong. Sist lägg i skalad och hackad ingefära.
Koka i 5 min.
Häll av vatten/vätskan i ett durkslag.
Mixa soppan i en mixer. Krydda efter behag med chili, salt och peppar.
Bästa ärtsoppan som passar lika bra att frysa och smakar superb när du känner för den!
smoothie: äpple. citron. ingefära. kanel.
färgen är väl inte den snyggaste men smaken är syrlig och alldeles ljuvlig!

avslutade min dag med citronlemonad.
CITRONLEMONAD
2 msk färskpressad citronjuice
3 dl vatten
1 msk lönnsirap
En nypa kanel
och en nypa cayennepeppar
Kanel balanserar blodsockret och cayennepeppar är stimulerande, vilket snabbar på förbränningen. lönnsirapen ger både zink och magnesium som reglerar aptiten. Citron tar bort syror och hjälper levern att bränna fett.
OTROLIGT GOD TYCKER IALLAFALL JAG!
botar inte allt.
men det finns mycket av det...
HAPPY PILLS : BCN
vardagsmat i Montpellier
ostron i mängder tillsammans med genuin sydfransk mat delades bäst med familjen Bral.
Margarita Blue; Barcelonas mesta restaurang.
i hjärtat av barcelona.
Frullemuffins.
DAKOTAS HAVREMUFFINS
med APELSIN & BLÅBÄR
2,4 dl havregryn
2,4 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3,6 dl kokosflingor
Rivet skal av en stor apelsin
1 ägg
1,2 dl flytande honung
3 msk majsolja
1 msk vinäger
2,4 dl vätska, bestående av juice från apelsinen och vatten
2,5-3,5 dl frysta eller färska blåbär
Ugn 180 grader
Sätt pappersformar i en muffinsform.
Blanda de torra ingredienserna i en stor skål, blanda sist i kokosflingorna och apelsinskalet.
Vispa upp ägg i en separat skål och blanda sedan ägg med honung, olja, vinäger, apelsinsaft och vatten.
Blanda sist i de torra ingredienserna.
Vänd ner blåbären.
Häll smeten i muffinsformarna.
Grädda i 20-25 minuter. Kontrollera, med en sticka, att muffinsen är genombakade. Stickan ska vara torr. Ta ut dina muffins ut metallformen och låt dem svalna på ett galler.
Receptet är hämtat från en skönlitterär bok som jag varmt rekommenderar för en avkopplande egenstund.

livets goda.
mitt i livet; brödet.
Hämtat från Asknäs Krog & Café på Ekerö,
recept av Lotta Mellberg
Brödet innehåller så mycket nyttig soja och är rik på naturligt fytoöstrogen, som är bra för kvinnor mitt i livet.
2 limpor
3 dl sojamjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl havregryn
1 1/2 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
50 g sesamfrön
2 dl flagad mandel
1 msk finhackad färsk ingefära
2 dl russin
1 dl torkade plommon
1/2 tsk muskot
1/2 tsk kanel
7 1/2 dl sojamjölk
1 msk honung
Ugn 190 grader
Blanda ihop de torra ingredienserna ordentligt. Tillsätt sojamjölken och honung. Blanda väl. Degen ska vara ganska lös, tillsätt lite mera sojamjölk om den är för fast. Låt stå i 1 timme.
Häll sedan upp i 2 brödformar, väl smorda eller klädda med bakplåtspapper.
Grädda i ugn, 190 grader, i 1,5 timme.
gotter.
recepten kan avslöjas när året går mot sitt slut.
SNÖBOLLAR
KOLA
RISBOLLAR
KOKOSTOPPAR
SAFFRANSKRANS
morot & kanelsoppa - färdig.
smakrik soppa som passar bra. Fri från mjölk och gluten.

se receptet lite längre ner på sidan.
värt att gå på marknad. fynda nötter.
sommaren jag minns och längtar till.
MALLORCA i JULI
ÅRE i samband med FORSRÄNNING
FIKA hos OLIVENDAHL i KARLSKRONA
inhandla.
min inköpslista med basvaror som berikar mitt matliv till alla mål.
ingefära.
citron.
kanel.
vitlök.
vinäger.
linfrön.
solrosfrön.
allt passar inte alltid ihop, men det opassar aldrig! Våga prova jämt! nyttigt. smalt. smakrikast.
förslag. matsmart.
olivendahl handlar av gårdshandlarn.
Morot & Kanelsoppa 20.03.2010
ingerfära. kanel. matlivets skatter. passar alltid. opassar aldrig.
Mjöljfri/Glutenfri
För 2-4 middagsgäster.
1
squash
1 skalad och hackad gul lök
2 vitlök, pressade
2 msk olivolja
6 koppar vatten
1/2 kg morötter, skalade och hackade
1 msk färsk ingefära, skalad och strimlad
2 tsk kanel
svartpeppar
1 knippe persilja
Sätt ugnen på 175grader
Dela squash på mitten och kärna ur. Grädda den i ugn på oljad plåt med skalet upp i 35-40min. Kyl sedan av, gröp ur.
Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor gryta tills de är mjuka, inte bruna.
Häll i vatten. Lägg i tärnad squash, morötter och ingefära. Koka upp och låt sjuda i 20 min. Alla grönsaker ska bli mjuka. Mixa sedan allt till en puré.
Värm upp soppan igen.
Krydda med svartpeppar och kanel (salt).
Garnera med persilja
Passar med rikt "MITT i LIVET"-bröd, recept kommer snart upp på sidan.
Smaklig spis.
råvaror.
snart ska vi smaka på min mat.
älska. mata. dofta. njut.
...här kommer bara mina bästa mat-upplevelser att publiceras.
Var så god och smaka.
smak.